Is het nu whiskey of whisky?

Eigenlijk zijn beide schrijfwijzen goed. De schrijfwijze geeft namelijk de oorsprong van het goudgele vocht aan. Whiskey met een ‘e’ komt uit Ierland of Amerika. Whisky zonder ‘e’ komt uit Schotland en mag ook Scotch genoemd worden.

Het verschil in schrijfwijze is ontstaan in de 19e eeuw toen de Schotse whiskey nog van slechte kwaliteit was. De Ieren hebben toen de letter ‘e’ toegevoegd, zodat het duidelijk was dat het om een beter product ging. De Ierse whiskey werd met name naar Amerika geëxporteerd en hierdoor hebben de Amerikanen de Ierse schrijfwijze overgenomen.

Hoe drinkt u uw whiskey?

On the rocks? Puur? of met een beetje water? Over de manier waarop whiskey gedronken wordt veel geschreven en gepraat, maar uiteindelijk gaat het erom dat u er van kunt genieten.

In veel televisieseries wordt whiskey vaak met ijs gedronken in een stoere tumbler, maar volgens vele kenners is dit niet de juiste manier. Om de smaak en geur het beste tot zijn recht te laten komen kan een whiskey het beste puur of met een beetje water worden gedronken.

Welk glas kiest u?

Bij het kiezen van het perfecte glas speelt persoonlijke voorkeur een grote rol? Bent u op zoek naar een klassiek geslepen glas, dan is een tumbler zeer geschikt. Wilt u de whiskey beoordelen op geur en smaak, dan is een snifterglas meer geschikt. Hieronder treft u een overzicht met uitleg over de verschillende glastypen.

Bekijk hier alle whiskeyglazen

Tumbler

Een tumbler is een kort, breed en cilindervormig glas met meestal een dikke bodem. Voor de whiskeysoorten die met ijs of water worden gedronken is een tumbler een goede keuze.

Door de dikke bodem zijn tumblers meestal iets zwaarder dan gewone glazen, maar hierdoor ligt deze wel goed in de hand. Whiskey tumblers zijn er in vele uitvoeringen leverbaar. Van klassiek geslepen tot modern, voor elke whiskeyliefhebber is er wel een geschikt glas.

Snifter glas

Voor de whisky die puur gedronken wordt, zoals de single malts is een tulpvormig glas (nosing glass) een betere keuze, omdat deze de geur van de whiskey beter vasthouden.

De steel voorkomt het opwarmen van het goudgele vocht in het glas. De lichte bolling in het glas zorgt voor een goede ontwikkeling van smaken en geuren, welke door de taps toelopende vorm weer bij elkaar komen voor een optimale smaakbeleving.

Whiskeyglazen cadeau geven

Op zoek naar een passend cadeau voor een jubileum of een verjaardag? Vaak is het lastig om voor een man een leuk en passend cadeau te vinden. Maar met de whiskeysets van whiskeyglazen.net heeft u vele cadeaumogelijkheden.

De whiskeysets, gemaakt van het mooiste kristalglas, zijn leverbaar in verschillende uitvoeringen.

Bekijk hier alle whiskeysets